Logo.png

BENG zonder beng?

Als 2020 een normaal jaar zou zijn geweest, hadden we ons druk gemaakt om de lagere maximumsnelheid op snelwegen, de EK-prestaties van Oranje en in onze bouwwereld over de nieuwe BENG-regels (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen). Maar 2020 is geen normaal jaar. Door massaal thuiswerken merken we die maximumsnelheid nauwelijks en over de EK-prestaties van Oranje mogen we volgend jaar mopperen.

BENG komt echter wel binnenkort: Na 12 maanden uitstel gaan voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2021 de BENG-eisen in. Voor de bouwplaats zelf is dat dan veelal vanaf Q3. Ook al gaat alle aandacht nu (terecht) uit naar Corona, laten we vooral niet vergeten dat er met BENG behoorlijk wat gaat veranderen.

Door de opwarming van de aarde stijgen de kosten van o.a. airconditioninggebruik in steeds heter wordende zomers (zoals afgelopen zomer ook weer te merken was). BENG stelt meer eisen aan de maximale opwarming van een gebouw d.m.v. de indicator TOjuli. Hierdoor zal er meer zonwerend glas in de woningbouw gaan komen. Vooral bij op het zuiden georiënteerde gevels zal een klassieke low-e coating het zonder aanvullende maatregelen moeilijk gaan krijgen om aan BENG te gaan voldoen en ik verwacht dan ook meer gebruik van zonwerend glas, zoals o.a. onze Brilliant 71/39. Goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de bouwindustrie zelf. Glas met meer functionaliteiten zorgt immers voor meer omzet voor de hele branche. Met alle onzekerheid en economische consequenties door Corona is dat een positieve afwisseling.

In het proces van het opzetten van de nieuwe BENG-eisen is ook een aantal eisen afgezwakt, waaronder die voor de isolatiewaarde (niet langer strenger dan momenteel). Hierdoor is drievoudig glas geen noodzakelijke eis meer geworden. Desondanks geloof ik dat de stijging van het gebruik van drievoudig glas van de afgelopen jaren verder blijft doorzetten in de komende jaren. De vraag naar meer comfort en duurzaamheid, ingegeven door alle klimaatdoelstellingen en andere aandacht voor het milieu, gaat zeker niet afnemen.

Gaat het daarbij blijven? Vooralsnog wel. De eisen mogen slechts iedere vijf jaar worden aangepast, een beetje continuïteit is immers wenselijk. Dus pas vanaf 2026 worden de BENG-eisen weer aangescherpt. Ik verwacht dat tegen die tijd dubbel glas het heel moeilijk gaat krijgen in de nieuwbouw. Dan wordt drievoudig glas met warm edge afstandhouders waarschijnlijk noodzakelijk om aan alle verscherpte klimaatdoelstellingen en eisen te gaan voldoen.

Wie met de tijd wil meegaan en aandacht heeft voor de lange termijn (waarde) houdbaarheid van zijn gebouw, houdt daar nu al rekening mee en kiest de juiste producten. Gebouwen gaan immers veel langer mee dan vijf jaar en wie wil op zo’n relatief korte termijn met een object blijven zitten, dat al verouderd is qua duurzaamheidseisen? (Nog) niet-voorgeschreven toegevoegde waarde al in het aanbestedingstraject wegbezuinigen, betekent je opmaken voor een versterkt waardeverlies gedurende de levenscyclus van dat gebouw, zo laat de huidige praktijk al zien. Wie slim is, loopt dus op de zaken vooruit en gaat nu al voor onze Trisolide met warm edge.

BENG versnelt wat dat betreft eigenlijk alleen maar de natuurlijke bewustwording van het energiegebruik voor onze gebouwen. Meer evolutie dan een beng.

Rene-Geurts.jpg
René Geurts
Technical Advisor Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG