Logo.png

Waar haal je ze vandaan, of hoe?

De arbeidsmarkt in de bouwbranche

Je hoort en leest het overal: We hebben te maken met een overspannen arbeidsmarkt, een record-lage werkloosheid en een record-hoog aantal vacatures. En de bouwbranche loopt daarin voorop. We merken het zelf door veel uitgestelde projecten bij klanten, niet zelden vanwege personeelstekorten. Maar bij Scheuten zelf zoeken we natuurlijk ook voortdurend nieuwe medewerkers om onze eigen groei te kunnen bijbenen, en merken we het net zo goed.

Het begint uiteraard met het behouden van goede medewerkers. Het zijn de mensen die het moeten doen, dus het draait ook om het motiveren van mensen. Ook al is fair betalen hiervoor een noodzakelijke voorwaarde, het draait echt niet alléén om geld. Waardering en een plezierige werkomgeving zorgen nog veel meer voor minder uitstroom.

Gelet op de veranderende arbeidsmarkt, zijn we daarom al een tijdje geleden begonnen diverse acties op het gebied van actief medewerkersmanagement (let op de woordkeuze). Zo geven we medewerkers gratis toegang tot GoodHabitz online trainingen en verloten we toegangskaarten voor de thuiswedstrijden van VVV Venlo en voor diverse theatervoorstellingen. Uiteraard horen activiteiten als een zomerbarbecue, een actieve personeelsvereniging en een kerstviering (met het nog altijd gewaardeerde kerstpakket) erbij.

Het probleem zit natuurlijk niet alleen in het behouden van goede medewerkers, maar ook in het vinden van nieuwe mensen. Je kunt nog zoveel adverteren via vacaturewebsites en social media, als de arbeidsmarkt zo krap als nu is, is de eerste vraag die je aan je potentiële sollicitanten moet beantwoorden (nog voordat ze bij jou solliciteren), waarom zou je bij ons willen werken? Echte redenen en niet de gebruikelijke dooddoeners als “uitstekende arbeidsvoorwaarden” en “informele cultuur”. Daarmee onderscheidt je je namelijk allang niet meer, en wat dat precies inhoudt, blijft sowieso vaak onduidelijk.

Je kunt hier op de corporate website een hoekje voor inrichten, zoals veel bedrijven dat doen. Maar dan hangt het er maar een beetje bij: Je kunt lezen wat het bedrijf doet, welke producten ze voorkopen, en als je geluk hebt actueel nieuws en wat documentatie - en ach ja, we zoeken ook nog medewerkers. Nee, zo’n corporate website is toch vooral bedoeld voor (potentiële) klanten en daarop ingericht. Zo ook bij Scheuten zelf.

Daarom hebben we onlangs de ‘werken-bij-scheuten’ website gelanceerd met 100% focus op arbeidsmarktcommunicatie. Met deze website concentreren we ons volledig en professioneel op potentiële medewerkers. In de huidige tijd is het bittere noodzaak om je als bedrijf en potentiële werkgever goed te presenteren - ook door de manier waarop je vacatures aanbiedt en door het sollicitatieproces zelf te professionaliseren.

Ook de ‘werken-bij-scheuten’ website toont vacatures en stageplaatsen, maar gaat vooral in op Scheuten als werkgever. Het gaat niet alleen over wat we doen, maar vooral ook over wie we zijn, wat wij bieden en natuurlijk ook over wat we van sollicitanten verwachten. Omdat we gemotiveerde medewerkers willen, die bij ons passen en die graag mee willen werken aan de toekomst van ons bedrijf. Want met alleen je vacature publiceren kom je er echt niet meer!

Kees-Jan-van-den-Brink.jpg

 

Kees-Jan van den Brink
HRM Manager, Scheuten Glass

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG