Logo.png

Deugdelijk beveiligingsglas: Een wereld van verschil

Het is soms merkwaardig gesteld met de normen en richtlijnen binnen onze glasbranche. Nog maar niet zo heel lang geleden konden huizen gewoon met enkel glas worden gebouwd. Tegenwoordig moeten twee- en drievoudig isolatieglas met isolerende gassen en extra isolerende LowE coatings gebruikt worden om de isolatiewaarde en daarmee gepaard gaande energiebesparing te verhogen tot wel 90% beter dan het oude enkel glas. Dankzij alle normen en richtlijnen van de overheid, en de toegenomen maatschappelijke aandacht voor het milieu en energiebesparing.

Eenzelfde ontwikkeling zien we in de wet- en regelgeving voor veiligheidsbeglazing. Gehard en gelaagd glas worden steeds meer gevraagd, omdat het veiligheidsaspect door NEN 2608, NEN 3569 en het Bouwbesluit inmiddels zover doorontwikkeld is, dat veiligheidsrisico’s met glas zoveel mogelijk verbannen moeten worden. Wederom een prima ontwikkeling.

En dan is er beveiligingsglas, in de volksmond (voor zover men er weet van heeft) ook wel ‘inbraakwerend glas’… Aandacht voor inbraakpreventie is er vandaag de dag meer dan voldoende. Overheidscampagnes (Maakhetzeniettemakkelijk), keurmerken (Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW), SKG sterren) en tips en adviezen - online, op TV, in de social media - overal kom je het tegen. ”Laat het licht aan”, “sluit ramen en deuren af als je even weg bent”, “begin een Whatsapp buurtpreventie” en vooral: “Installeer deugdelijk hang- en sluitwerk voor alle ramen en deuren”.

Op zichzelf allemaal zinvolle tips natuurlijk, maar nergens ook maar één woord over inbraakwerend glas! Ook niet op de website van diezelfde overheid, die isolatie en veiligheid met normen en richtlijnen steeds meer afregelt. Standaard tweevoudig isolatieglas in je huis, maar wel het hang- en sluitwerk in orde? Géén probleem voor een PKVW politiekeurmerk…

Dat is toch apart? Ramen, ruiten en deuren zijn de meest kwetsbare delen van je huis. Met een steen of een koevoet ben je zo door standaard isolatieglas heen, zo heb ik zelf een aantal jaren geleden ook moeten ervaren. Het maakt wellicht wat herrie, maar wie is er tegenwoordig nog overdag thuis om het te horen? En als de politie eindelijk aankomt, dan is de inbreker natuurlijk allang gevlogen met jouw spullen. Daar sta je dan met je "stevig hang- en sluitwerk" en je keurmerk… 20% van alle inbraken vindt plaats in huizen mét een PKVW keurmerk.

Schijnveiligheid dus, als je het mij vraagt, zolang je de zwakste schakel in stand houdt. Hier laten we als glasbranche echt nog veel te veel liggen, want inbraakwerende maatregelen zijn intussen ‘big business’. Zeker in de huidige tijd waar het onveiligheidsgevoel van mensen wordt aangewakkerd door bijvoorbeeld toenemende berichtgeving over criminaliteit, aanslagen, terreur en immigranten. Ook al is dat niet terecht en laten de feiten een ander plaatje zien, de maatschappelijke discussie zegt wat anders.

Een goede stap is er nu met een wél complete website met tips, feiten, fabels en adviezen over inbraakpreventie: Stopinbraak.nu. Uiteraard mét uitgebreide aandacht voor inbraakwerend glas - een onmisbare schakel in goede inbraakpreventie. Is uw woning goed beveiligd tegen inbraken? Check het nu op stopinbraak.nu!


Ruud-Geerlings.jpg
Ruud Geerlings
CCO, Scheuten Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG