Logo.png

Eerst Corona, daarna supply chain, nu weer milieu?

In mijn vorige BLOG sprak ik over het wereldwijd wisselende succes in de aanpak van corona en de problemen die dat veroorzaakte in de global supply chains. Het toonde haarscherp aan hoe afhankelijk (lees: kwetsbaar) we zijn geworden van de mondiale aanvoer van grondstoffen om lokaal te produceren. Ik stelde daarbij hardop de vraag of bedrijven nu hun aanvoer zouden gaan herorganiseren om hun risico’s en kwetsbaarheid te verlagen.

Inmiddels komt corona in de economisch sterk ontwikkelde landen steeds beter onder controle en springt de economie daar aan, wat automatisch een hogere vraag naar grondstoffen betekent. Ondanks hogere productievolumes en beter aansluitende supply chains is er echter nog altijd krapte op alle fronten. De gigantische mondiale voorraadtekorten die in de afgelopen maanden zijn ontstaan zijn gewoon te enorm om zo snel weer te kunnen worden aangevuld.

Nu de focus op corona langzaam wegebt, komt de aandacht voor milieu weer met kracht terug op de agenda. Urgenda en Milieudefensie hebben de afgelopen tijd met succes rechtszaken gevoerd tegen de overheid en industriële bedrijven als Shell. Natuurlijk niet onterecht, aangezien we met zijn allen verantwoordelijk zijn voor onze planeet. Dit zal wel uiteindelijk ook op onze glasmarkt zijn weerslag hebben. De maakindustrie verbruikt nu eenmaal veel energie, ondanks alle energiezuinige maatregelen die al worden getroffen. Zo kost het smelten van basisglas veel energie, al staat daar weer tegenover, dat het eindproduct isolatieglas juist weer veel energiebesparing oplevert. Meer energieverbruik bij de basisglasproductie betekent automatisch ook meer CO2-uitstoot en dus moet de basisglasindustrie CO2-emissiecertificaten bijkopen om die uitstoot te verantwoorden. Op langere termijn zijn hoge investeringen nodig in nieuwe smelttechnologieën met lage/zero emissie. De productiekosten nemen dus snel toe door stijgende energieprijzen en investeringen, maar ook door overheidsmaatregelen om milieubelasting zwaarder te belasten. Met deze hefboom energieconsumptie, uitstoot en de belasting moeten we dus voor de toekomst rekening houden.

Door de toenemende vraag stijgen de kosten momenteel exponentieel (energiebehoefte + verbruiksbelasting), wat ervoor zorgt, dat transport steeds duurder wordt en het steeds minder aantrekkelijk wordt om goederen van ver te halen. Nu we de risico’s in de global supply chains tijdens de coronacrisis zelf hebben ervaren, zullen bedrijven hun grondstoffen steeds dichter bij huis gaan zoeken. Qua duurzaamheid is dit een goede zaak, maar of het de verdeling van de wereldwijde welvaart gaat verbeteren en daarmee de sociaaleconomische verschillen (o.a. gezondheid, mensenrechten etc.) in de armere landen gaat helpen terugdringen is nog maar de vraag. Mijns inziens krijgen we hiervoor straks weer andere mondiale uitdagingen terug.

Terug naar de “lokale” glasmarkt van Scheuten: Het is ons de afgelopen maanden gelukkig goed gelukt om voldoende beschikking te hebben over de meeste glassoorten om in de vraag te kunnen voorzien. Ook wij hebben door de hoge vraag echter op onze voorraden moeten interen en hebben die nog niet terug op het gewenste peil kunnen brengen. Sommige glassoorten zijn domweg niet beschikbaar geweest. Ook wij moesten dus in sommige gevallen vertraging in leveringen melden of soms zelf ‘nee’ verkopen. De verwachting is dat dit zeker tot het einde van het jaar ook zal blijven kunnen voorkomen. Kijkend naar de economische verwachtingen is een teruggang in de vraag naar glas niet te verwachten en zal er spanning blijven op de beschikbaarheid van glas en aanverwante artikelen.

Het is daarom enorm belangrijk dat iedereen in de keten goed met elkaar blijft communiceren en dat bestellingen compleet, correct en op tijd ingestuurd worden, zodat we optimaal kunnen plannen. Vooral voor producten die slechts in beperkte campagnes geproduceerd worden is het cruciaal een dergelijke campagne niet te missen. De resulterende vertraging kan anders oplopen tot meerdere maanden en dat willen we allemaal natuurlijk voorkomen. Sneller keuzes maken, intensiever samenwerken en elkaar compleet en correct informeren zal de komende tijd dus nog essentiëler zijn dan dat dat al was in het verleden. Korte doorlooptijden en het altijd beschikbaar hebben van materiaal zal namelijk echt niet meer zo vanzelfsprekend zijn als dat het voorheen is geweest en niemand weet hoe lang deze situatie nog aanhoudt.

Zoals altijd wens ik ons allen heel veel succes met alle uitdagingen de komende periode. Geniet van de zomervakantie en stay safe!

Marco-van-de-Weem.jpg
Marco van de Weem

Group Director Isolatieglas, Scheuten Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG