Logo.png

Outlook glasmarkt 2019:
Meer van hetzelfde?

We zijn nog nauwelijks bekomen van die geweldige en vooral lange zomer van 2018 en lijken nu vanaf februari, na een ultrakorte poging tot winter, alweer doorgesneld naar de lente. Niks winterdip en vorstverlet op de bouw, maar gaan met die banaan – een groot verschil met vorig jaar, toen ik hier rond dezelfde tijd nog schreef over strenge nachtvorst en blije schaatsers. Deze vliegende start van het nieuwe jaar is goed voor de productiviteit van de hele keten.

Vorig jaar was dus een uitstekend jaar voor de bouwbranche en dit jaar lijkt niet anders te gaan worden voor wat betreft omzet en vraag. Het blijft echter na jaren van overleven nog altijd behoorlijk lastig om alle kostenverhogende factoren door te kunnen berekenen. Waarom is dat eigenlijk zo? Iedereen merkt toch, dat ook in het dagelijkse leven dat alles duurder wordt en de inflatie oploopt? Je kunt geen krant of nieuwssite lezen, of het gaat over koopkracht, lonen en prijzen.

Het lijkt er nu soms op of dezelfde argumenten blijven terugkomen voor prijsverhogingen. Alweer vanwege stijgende loonkosten? Alweer omdat energie en logistiek duurder worden? Hoe vaak wil je dat als excuus gebruiken? Wat in de bouwbranche op dit moment meespeelt, is dat het gemakkelijker is om stijgende inkoopprijzen van basisglas door te berekenen, dan die van ontastbare stijgende kostenfactoren als energie en arbeid, die nu een grote factor spelen. Je bestelt en krijgt glas, maar de energie en arbeid die erin gestoken is, blijft onzichtbaar.

Verwar dus excuses niet met argumenten. De lonenkosten stegen vorig jaar, het jaar daarvoor en zullen dit jaar en ook volgend jaar gewoon verder stijgen, alleen al door aanzienlijke cao-verhogingen. Dat doen ze bij u, bij ons en bij onze toeleveranciers en transporteurs. Het glas produceert, vervoert en zet zich nu eenmaal niet vanzelf.

En iedereen merkt intussen ook zelf dat de energietransitie resulteert in bovenmatige verhogingen van onze energiekosten. Voor iedereen thuis, maar nog meer voor bedrijven. Met dank aan onze politiek in Den Haag, die nu ook op het lumineuze idee van een CO2-heffing voor bedrijven is gekomen. Daar kun je wat van vinden, maar als samenleving vinden we duurzaamheid en klimaat belangrijk. Dat vinden wij bij Scheuten ook, maar het leidt wel tot een verhoging van externe kosten, waar we geen invloed op hebben.

De natuurlijke reactie is om dat zo lang mogelijk te compenseren, onder andere door interne maatregelen en verbeterprocessen, ook om de levertijden acceptabel te houden. Dit doen we bij Scheuten zelf natuurlijk ook, om onze eigen prijzen zo min mogelijk te hoeven verhogen voor onze klanten, maar in het huidige tempo van kostenverhogingen houdt het natuurlijk een keer op.

Ik verwacht dan ook meer van hetzelfde in 2019: Een uitstekend jaar voor de bouw, met als keerzijde of kans (het is maar van welke kant u het bekijkt) op brede schaal verder stijgende prijzen. Hoe dan ook kunt u natuurlijk ook dit jaar weer op ons rekenen. Ik wens u weer veel succes!

Marco-van-de-Weem.jpg
Marco van de Weem

Group Director Isolatieglas, Scheuten Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG