Logo.png

Glasmarkt outlook 2021: Turbulente tijden

Het zijn op dit moment heel turbulente tijden en dan heb ik het niet over Corona zelf en alle maatregelen eromheen. Ik heb het dan over de golfbewegingen die sinds pak ‘m beet een jaar geleden in de wereld over ons heen komen op het gebied van krapte in grondstoffen en halfproducten. De hele elektronische wereld is in rep en roer, omdat computerchips niet meer te krijgen zijn. Aangezien die dingen tegenwoordig tevens in grote hoeveelheden in auto’s worden gebruikt, schreeuwen ook autoproducenten moord en brand en leggen productielijnen stil, omdat er domweg geen computerchips meer voorhanden zijn. Staal-, karton- en houtmarkt? Hetzelfde probleem met grondstoffenbeschikbaarheid. Ook in onze eigen glaswereld heerst al een tijdje een forse ondercapaciteit bij de productie van floatglas en is er een gebrek aan PVB folie voor gelaagd glas, domweg omdat de fabrikanten van deze laatste niet aan voldoende grondstoffen kunnen komen voor hun productie. Totaal verschillende industrieën met hetzelfde probleem en dezelfde oorzaak. Wat is er aan de hand?

Het afgelopen jaar was een turbulent jaar met strenge lockdowns en gedwongen sluitingen van bedrijven in sommige landen. Veel vraag viel ineens weg, waarna (toeleverende) bedrijven natuurlijk moesten ingrijpen in hun bedrijfsvoering. Er werden dan ook drastische keuzes gemaakt, zoals het inkrimpen van productiecapaciteit, het annuleren van bestellingen om geen onnodige voorraad op te bouwen en de cash flow te bewaken, en het naar voren halen van onderhoud en reparatie aan het machinepark. Op zichzelf begrijpelijk, maar toen de economie midden 2020 en daarna weer stevig aantrok, ontstond een inhaalslag. In de vraag welteverstaan, niet in de productie en dus niet in het aanbod. De computerchips-producerende industrie kon bijvoorbeeld niet ineens de extra golf bestellingen van de auto-industrie aan om hun voorraden weer aan te vullen. Zoveel productiecapaciteit was en is er helemaal niet en die breid je ook niet zomaar even uit. Dat geldt ook voor de glasindustrie. Basisglasproducenten legden ovens stil of gingen over tot een cold-repair van diverse ovens. Op het moment van besluiten leek het allemaal wijs en logisch, achteraf gezien was er duidelijk sprake van een overreactie. De bouwbranche dendert ondanks alle corona maatregelen gewoon door.

Het eerst wat opkomt bij krapte in het aanbod en een ongehinderd hoge vraag is hogere prijzen. Tel daarbij op de fors stijgende olieprijs (hogere energie- en transportkosten), stijgende loonkosten en algemeen hogere inflatie en dan zijn dat terechte veronderstellingen. Dat zien we dan ook al maandenlang gebeuren bij de prijzen van floatglas. Veel belangrijker is echter de verkrijgbaarheid van grondstoffen, materialen en halffabricaten. De productie moeten stilleggen, zoals door sommige autofabrikanten, is immers uiteindelijk nog veel kostbaarder. Gelukkig hebben wij ons afgedekt door al tientallen jaren een groot netwerk van professionele toeleveranciers op te bouwen met gegarandeerde inkoopcontracten en kunnen wij ook zelf naar meerdere productievestigingen binnen onze groep in binnen- en buitenland uitwijken om het niet zover te laten komen. Sterker nog, wie ons een beetje op social media volgt, ziet de een na de andere geruststellende productie-uitbreiding. Zodat we met zijn allen kunnen blijven doorbouwen, want ons land heeft het meer dan ooit nodig!

Dan hebben wij het maar goed in onze branche in deze tijden als je dat vergelijkt met andere branches. Maar dat komt dus niet vanzelf. Iedereen heel veel succes toegewenst in deze turbulente tijden, waar we vast nog lang over zullen praten!

Marco-van-de-Weem.jpg
Marco van de Weem

Group Director Isolatieglas, Scheuten Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG