Logo.png

Glasmarkt update

Afgelopen maart schreef ik over de outlook voor de Nederlandse glasmarkt voor 2017. Ik voorspelde toen al op basis van de algemene industrieverwachtingen een aanzienlijke groei in de bouw- en glasbranche, met diverse gevolgen. Het blijkt uiteindelijk allemaal nog sterker uit te komen, dan ik een half jaar geleden dacht. Een korte markt update:

De bouw is intussen volledig aanbod-gestuurd geworden: Aannemers zitten maanden tot bijna een jaar vooruit volledig vol, de ZZP tarieven vliegen met tientallen procenten omhoog en zowel het materiaal als goede arbeidskrachten zijn niet aan te slepen. Ook onze eigen glasproductie is in alle vestigingen weken van tevoren volledig bezet. Overal waar een gaatje ontstaat, ook in België of Duitsland, schuiven we met orders om toch maar te kunnen leveren. Vooral de vraag naar gelaagd glas stijgt explosief, met oplopende levertijden als gevolg.

Als gevolg daarvan stijgen natuurlijk de prijzen over de hele linie, van basisglas tot eindproduct, maar dat is blijkbaar al vanzelfsprekend en ingecalculeerd, of in ieder geval minder belangrijk geworden. Want de eerste zorg voor iedereen in ons kanaal is, krijg ik mijn bestellingen wel binnen een redelijke termijn? Daar gaan momenteel de discussies over. Wij hebben zelf het probleem met basisglas en onze klanten weer met hun bestellingen bij ons.

Overigens maken we het onszelf daarbij nog lastiger dan nodig is. Zo verloopt het snel(ler) teruggeven van lege glasbokken bij onze klanten en hun klanten erg moeizaam door alle drukte. Hierdoor lopen we in onze productie voortdurend tegen onze grenzen aan om überhaupt glas te kunnen leveren, omdat we gewoon geen lege bokken meer hebben staan. Nieuwe bokken bijbestellen is overigens geen korte termijn oplossing. Omdat ook de vraag naar glasbokken fors is gestegen, is er hier eveneens een levertijd ontstaan van vele maanden. Dan zijn we alweer het winterseizoen voorbij. Terwijl het gewoon een kwestie is van de huidige lege bokken sneller aanmelden voor nieuw gebruik.

Over winterseizoen gesproken, tenzij we voor het eerst sinds lange tijd weer eens een echte winter met veel vorst krijgen, zie ik de gebruikelijke winterdip er dit jaar niet van komen. Daarvoor is de pijplijn van projecten en aangeboden werk gewoon veel te lang. Wie dus in het komende winterseizoen rekent op de rustigere tijden van vorige jaren, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Het hoogseizoen in dit najaar kan wel eens naadloos overgaan in het voorjaarshoogseizoen van 2018.

Zoals ik in mijn vorige BLOG al schreef: Dat is op zichzelf zowel een bedreiging als een kans: Iedereen heeft immers zowel een aanbod- als vraagzijde. Het is daarom noodzakelijk alert te blijven om de stijgende prijzen en oplopende levertijden goed op te vangen. Met een strakke(re) planning en door vooruitblikkend rekening te houden met de verander(en)de marktomstandigheden. Meer dan ooit moeten en gaan we er gezamenlijk uitkomen, om samen van deze interessante tijden te profiteren. En vergeet daarbij a.u.b. niet onze bokken terug te halen en aan te melden, u heeft ze namelijk weer nodig!

Marco-van-de-Weem.jpg
Marco van de Weem

Group Director Isolatieglas, Scheuten Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG