Logo.png

Strijd tegen inefficiëntie

Op het moment dat ik dit schrijf, is er aan het eind van de winter nog een periode met strenge nachtvorst. De schaatsers zijn blij, maar op de bouwwerven betekent het stilstand en uitstel van werkzaamheden. Terwijl iedereen zich op de voorjaarspiek aan het voorbereiden was, kan eerst de hele planning op de schop. Dat betekent een inhaalslag maken, zodra de voorjaarstemperaturen er wel aan komen.

Aangezien vorige week nog het bericht kwam, dat er in 2017 30% meer vergunningen zijn verleend voor nieuwbouwwoningen, betekent dat een stormachtig begin van het nieuwe bouwseizoen in 2018. De bouwsector is echter gebaat bij een stabiel verloop van de productie. Net als bij een hotel met lege kamers of een vliegtuig met lege stoelen, schieten we er niets mee op als onze machines stilstaan en er vervolgens meer vraag naar glas dan capaciteit is. Aangezien iedere ruit maatwerk is (van formaat en/of samenstelling), kan Scheuten niet in rustige tijden isolatieglas op voorraad vooruit produceren. Ook niet als we weten dat de periode daarop overvol zal zijn, hoezeer we dat ook zouden willen.

Daar heeft de hele bouwsector last van, en dat merken we ook bij onze eigen leveranciers en partners. Geholpen door de aantrekkende economie en inflatie, krijgen we overal te maken met stijgende inkoopprijzen. Naast het basisglas (sinds 2015 explosief gestegen) ook op diverse andere vlakken: Kurkjes, transportkosten, folie, loonkosten en noem maar op. En dat telt onder aan de streep behoorlijk op en leidt onvermijdelijk tot hogere productprijzen. En dan loont het zich dus ook om te kijken naar het voorkomen van kostenverhogende factoren, die wél te vermijden zijn.

Onze klanten hebben zelf vaker een aandeel in de kostenverhoging, dan ze zelf doorhebben. Verschuivingen in de planning en fouten in de bestelling zorgen voor dubbel werk en inefficiëntie in ons productieproces. Terwijl er aan de ene kant een productiestop dreigt door een tekort aan lege bokken, staan aan de andere kant van de hal tientallen bokken vol met glas te wachten op vrijgave van de klant, omdat diens planning is uitgelopen. Komen er zelfs beladen vrachtauto’s retour, omdat de bouwwerf er nog niet klaar voor blijkt…

Natuurlijk ondersteunen wij iedere klant die hiermee te maken krijgt, want het is uiteraard niet altijd te vermijden, maar toch… Het leidt wel tot hogere kosten, die uiteindelijk moeten worden doorberekend in hogere glasprijzen. We breken ons hoofd, hoe we (samen) zulke inefficiëntie kunnen voorkomen, want het voegt niets toe en niemand verdient er ook maar één cent meer door. Dan doen we het hier samen niet helemaal goed...

Gelukkig zijn er intussen meer en meer schakels in de keten zich hiervan bewust. Zij streven naar een professioneler proces, zoals LEAN en JIT (just-in-time), met strakkere en foutloze planningen en bestellingen. Ook wij zien daar de voordelen van. Wij werken graag met u samen, om zo’n gestroomlijnde productieflow te creëren en zo gezamenlijk de stijgende kosten en inefficiëntie tegen te gaan. Daar hebben we immers allemaal baat bij. Neem gewoon eens contact met ons op, als ook u hierin geïnteresseerd bent!

 

Marco-van-de-Weem.jpg
Marco van de Weem

Group Director Isolatieglas, Scheuten Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG