Opdrachtgever:
Prorail

Oplevering:
2013

Centraal Station Rotterdam

De glazen overkapping is onderdeel van de vernieuwing van het Centraal Station en haar omgeving. Lichtinval, zonnewarmte en een modern, hedendaags design vormen belangrijke elementen in het ontwerp.

Scheuten Projects Dakbeglazing
De glazen overkapping is onderdeel van de herbouw en vernieuwing van het Centraal Station en haar omgeving. Lichtinval, zonnewarmte en een modern, hedendaags design vormen belangrijke elementen in het ontwerp van Architecten Team CS Rotterdam. Daartoe levert Scheuten in totaal 30.000 m2 gelaagd glas in drie verschillende samenstellingen.

Het glas is afkomstig van de moderne floatglasfabriek in Osterweddingen (Duitsland). Hier wordt extra blank glas geproduceerd, waarmee de lichtdoorlatendheid en transparantie van de glasproducten wordt verhoogd. Het glas voor het Centraal Station Rotterdam heeft daarnaast een speciale coating die zorgt voor het optimaal gebruik van zonnewarmte. Ook is het glas voorzien van een zeefdruk die zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
 
Daarnaast leverde Scheuten ruim 3.000 BIPV zonnepanelen voor de overkapping. De Optisol glas-glas zonnepanelen worden volledig geïntegreerd in de glazen stationsoverkapping over een oppervlakte van ruim 9.000 m².
 
In 2007 is het oorspronkelijke station afgesloten en het sloopwerk begonnen. Het vernieuwde station was eind 2013 klaar. De capaciteit van deze zonne-energiecentrale bedraagt minimaal een halve MegaWatt (MW) groene energie.
< Terug naar overzicht