Opdrachtgever: 
Smit's Bouwbedrijf BV

Architect:
Crepain Binst Architecture & Meijer en van Schooten     

Projectuitvoering:
Gevelbeglazing
Dakbeglazing

Oosterdokseiland Amsterdam

Dit project laat zien dat Scheuten Projects naast voor glas ook uw partner is voor de bijbehorende engineering en staalconstructie.

Scheuten Projects Gevelbeglazing Dakbeglazing

Tussen de binnenstad van Amsterdam en het IJ heeft Scheuten Projects op het Oosterdokseiland een tweetal bijzondere glastechnische projecten gerealiseerd. Het betreft een glazen geluidsscherm aan de spoorzijde en een glazen serre gelegen aan de Oosterdokkade.

Geluidsscherm
Om voldoende lichtinval op de binnenplaats van het complex te realiseren en de geluidsoverlast vanaf het spoor te beperken werd een glazen geluidsscherm ontworpen. Scheuten Projects verzorgde ontwerp, engineering, levering en montage van zowel de staalconstructie als beglazing.

Het scherm is opgehangen aan de naastgelegen bebouwing en is maar liefst 40 meter hoog. Het scherm is opgebouwd uit Multisafe® gelaagd gehard glas, met ruitafmetingen van ca. 1.050x3.000mm. Het glas is met behulp van een spidersysteem en glasadapters opgehangen aan de staalconstructie.

Het geluidsscherm laat zien dat Scheuten Projects niet alleen het materiaal glas beheerst, maar ook de aangewezen partner is voor bijbehorende engineering en staalconstructie!

Glazen serre
Tussen de hoogbouw is door Scheuten Projects een volledig glazen serre gerealiseerd. De serre heeft een breedte van circa. 5,5m en is bijna 10 meter hoog. De structureel glazen gevel is opgebouwd uit gestapeld Isolide® Brilliant 60/33 isolatieglas voorzien van een zonwerende coating. Deze opbouw resulteert in een Ug-waarde van ca. 1,1W/m2K voor gevel en dak. De gevelruiten zijn verlijmd aan Multisafe® glazen vinnen uit één stuk met een unieke hoogte van maar liefst 9,70m. Samen met een hardhouten kozijn zorgen deze vinnen voor de stabiliteit van de gevel en afdracht van de windlast.

De constructie van het dak is opgebouwd uit 10 glazen Multisafe® liggers van gelaagd glas, bevestigd aan de aangrenzende bebouwing. Ook het dak is voorzien van Isolide® Brilliant 60/33 isolatieglas . De dakruit aan de voorzijde is gekoppeld met de glazen vinnen in de gevel en verzorgt daarmee de benodigde schijfwerking van de constructie. In de detaillering is rekening gehouden met het bewegen van de naastgelegen hoogbouw.

Scheuten Projects verzorgde de complete engineering, ontwerp, levering en montage van de serre. RVS consoles, gootconstructie en aansluitdetails werden volledig in eigen beheer ontwikkeld en met vaste partners geproduceerd.

Projectsamenvatting:
- Structurele zonwerende gevelbeglazing
– Glazen vinnen
– Glazen dakliggers
– Isolerende dakbeglazing verlijmd
– Zetwerk

< Terug naar overzicht