Architect:
EGM Architecten bv Dordrecht

Opdrachtgever:
Cornelissen Aannemingsbedrijf B.V.

Hoeveelheid:
450 m² structurele gevelbeglazing Isolide Brilliant G 4(2)4 SNX50 – 16 weddonker Argon – 5(4)5 (inbraakwerendheidsklasse 2)

Oplevering:
2021

Bekijk de video:
Video.jpg

Radboud UMC Experience Center Nijmegen

Hypermodern onderwijsgebouw met structurele gevelbeglazing van Scheuten opgehangen aan de dakconstructie met meer dan voldoende uitdagingen!

Scheuten Projects Gevelbeglazing

In dit project verzorgde Scheuten de levering en montage van complete structurele glasgevels voorzien van geautomatiseerde draaideuren. De gevel is opgebouwd uit een stalen gevelframeconstructie waartegen het vliesgevelsysteem is vastgezet. De beglazing is uitgevoerd als structureel beglazingssysteem, waarbij het glas verticaal is gefixeerd m.b.v. een klem en deklijst systeem, en horizontaal is de beglazing verlijmd tegen achterliggende constructie.

De door Scheuten verzorgde gevelconstructie is opgehangen aan de nieuw verzorgde dakconstructie, waarbij veel onderlinge afstemming nodig was om ervoor te zorgen dat alle componenten met elkaar correspondeerden. Deze dakconstructie geeft namelijk de nodige vervormingen (tot maar liefst +/- 30mm) bij belastingen, zoals permante belasting (mossedum/grind, PV panelen, plafonds en installaties ed.), gevelbelasting, en sneeuw- of wateraccumulatie en vervorming als gevolg van wind. Deze vervormingen moesten uiteraard worden opvangen in onze constructie, door bij de stalen "staanders" bovenin een “stalen console” in de koker te laten vallen, die de bewegingen konden opnemen. Het glas werd hierdoor op de plek van de staanders als het ware gestapeld.

Daarnaast was er sprake van een deel hangende stalen stijlen boven het auditoriumgedeelte. Hier gebeurde het omgekeerd en werden er “stalen consoles” onder in de kokers gemonteerd, zodat de bewegingen onderin konden plaatsvinden. Het glas kwam hierdoor op deze plek juist te hangen. Bij de overgang van staande stijlen naar hangende stijlen werden deze twee stijlen direct naast elkaar gepositioneerd.

Op de bouwlocatie was zeer weinig ruimte, wat de montage van alles een stuk lastiger maakte. Door gedetailleerde overleg, planning en samenwerking met het aannemer/montagebedrijf is ook deze uitdaging echter succesvol overwonnen.

< Terug naar overzicht