Tweevoudig isolatieglas

Verschil tussen HR, HR+ en HR++ glas
Classificatie Ug-waarde* in W/m2K
HR glas 1,6 < Ug-waarde ≤ 2,0
HR+ glas 1,2 < Ug-waarde ≤ 1,6
HR++ glas Ug-waarde ≤ 1,2

Drievoudig isolatieglas wordt in de volksmond soms ook wel HR+++ genoemd.

Het verschil tussen niet-HR en HR(+/++) glas (extra isolerende coating op het glas) is met deze vlamproef eenvoudig vast te stellen.

* De Ug-waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad Kelvin temperatuurverschil wordt doorgelaten: Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Isolatieglas-NL.jpg

In Nederland wordt voor een groot deel standaard tweevoudig isolatieglas (in de volksmond ook wel HR++ genoemd) in ramen van gebouwen geplaatst voor een betere warmte-isolatie. De ruit bestaat uit twee glasplaten, die met een afstandhouder op een bepaalde geoptimaliseerde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Deze is meestal van aluminium, maar steeds meer in een nog meer isolerende “Warm Edge” variant. Hierdoor ontstaat een isolerende ruimte tussen de glasplaten of spouw met lucht, of beter nog een isolerend gas, zoals Argon of Krypton.

De isolatiewaarde voor tweevoudig isolatieglas wordt uitgedrukt in een Ug-waarde, waarbij hoe lager hoe beter betekent. Deze eenheid (W/m2K) geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden van het glas. Standaard wordt deze isolatiewaarde bepaald in het midden van het isolatieglas voor een verticale plaatsing. Een andere plaatsing dan verticaal resulteert in een afwijkende isolatiewaarde. Daarnaast zijn de zontoetredingsfactor (g-Waarde of de veel gebruikte afkorting in Nederland ZTA) en de lichttransmissie (LT of de veel gebruikte afkorting in Nederland LTA) bepalende factoren voor de keuze van een type tweevoudig isolatieglas.

Scheuten biedt zijn tweevoudig isolatieglas aan onder de merknaam Isolide®, waarbij optioneel diverse extra functionaliteiten verkrijgbaar zijn, zoals letsel- en doorvalveiligheidgeluidsisolatie, brandwering, zon- en warmteweringinbraakwering en kogelwering. Daarnaast is er de nog sterker isolerende variant met drievoudig isolatieglas (onofficieel soms HR+++ genoemd): Scheuten Trisolide®.

Meer weten? Neem contact met ons op, bekijk onze Isolide® isolatieglas datasheets voor meer technische achtergrond informatie, of download de algemene informatiefolders over (onderhoud van) isolatieglas (klik op de afbeelding hieronder):

Consumentenfolder-voorkant.jpgIsolatieglas-folder-voorkant.jpgOnderhoud-folder-voorkant.jpg