Drievoudig isolatieglas

Verschil tussen HR, HR+ en HR++ glas
Classificatie Ug-waarde* in W/m2K
HR glas 1,6 < Ug-waarde ≤ 2,0
HR+ glas 1,2 < Ug-waarde ≤ 1,6
HR++ glas Ug-waarde ≤ 1,2

Drievoudig isolatieglas wordt in de volksmond soms ook wel HR+++ genoemd.

Het verschil tussen niet-HR en HR(+/++) glas (extra isolerende coating op het glas) is met deze vlamproef eenvoudig vast te stellen.

* De Ug-waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad Kelvin temperatuurverschil wordt doorgelaten: Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Isolatieglas-NL.jpg

Drievoudig glas is een ontwikkeling die van de Scandinavische landen via Duitsland en Oostenrijk, waar drievoudig isolatieglas al de standaard is, naar Nederland is overgewaaid. In de trend naar energiezuiniger en ‘nul-op-de-meter’ woningen is drievoudig isolatieglas een onmisbaar isolerend element, en nog beter dan tweevoudig isolatieglas. De ruit bestaat uit drie glasplaten, die met twee afstandhouders op bepaalde geoptimaliseerde afstanden van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Deze afstandhouders zijn meestal van aluminium, maar steeds meer in een nog meer isolerende “Warm Edge” variant. Hierdoor ontstaan twee isolerende ruimtes tussen de glasplaten (‘spouwen’) met hierin een isolerend gas, zoals Argon of Krypton. Drievoudig isolatieglas wordt onofficieel/in de volksmond soms ook wel HR+++ glas genoemd.

De isolatiewaarde voor drievoudig isolatieglas wordt uitgedrukt in een Ug-waarde, waarbij hoe lager hoe beter betekent. Deze eenheid (W/m2K) geeft aan hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden van het isolatieglas. Standaard wordt deze isolatiewaarde bepaald in het midden van het isolatieglas voor een verticale plaatsing. Een andere plaatsing dan verticaal resulteert in een afwijkende isolatiewaarde. Daarnaast is de zontoetredingsfactor (g-Waarde of de veel gebruikte afkorting in Nederland ZTA) en de lichttransmissie (LT of de veel gebruikte afkorting in Nederland LTA) een factor die bepalend kan zijn voor de keuze van een type drievoudig isolatieglas.

Scheuten biedt zijn drievoudig isolatieglas aan onder de merknaam Trisolide®, waarbij optioneel diverse extra functionaliteiten verkrijgbaar zijn, zoals letsel- en doorvalveiligheidgeluidsisolatie, brandwering, zon- en warmteweringinbraakwering en kogelwering.

Meer weten? Neem contact met ons op, bekijk onze Trisolide® isolatieglas datasheets voor meer technische achtergrondinformatie of download de algemene informatiefolders over (onderhoud van) isolatieglas (klik op de afbeelding):

Consumentenfolder-voorkant.jpgIsolatieglas-folder-voorkant.jpgOnderhoud-folder-voorkant.jpg