Veelgestelde vragen

FAQs.jpg

Staat uw vraag er niet bij?
Neem dan contact met ons op!

  • Hoe lang kan ik kosteloos van jullie glasbokken gebruik maken?
    Zoals vermeld in het Gebruiksreglement Scheuten Emballage kunt u onze glasbokken 30 dagen kosteloos gebruiken, voordat kosten ontstaan. Na 365 dagen ontstaat een aankoopverplichting. Meld uw lege glasbokken dan ook altijd tijdig weer aan!
  • Waar kan ik mijn lege glasbokken aanmelden?
    Het snelst en gemakkelijkst meldt u uw lege glasbokken met de Scheuten bokkenapp bij ons aan. Scan & klaar! Nog geen app? Gebruik dan ons leegmeldformulier of stuur een mail (met dezelfde noodzakelijke gegevens zoals boknummers en afhaaladres) aan dit mailadres.
  • Waarom moet ik mijn lege bokken aanmelden? Kunnen jullie ze niet gewoon meenemen als jullie toch glas komen leveren? Net zo makkelijk!
    De routes van de chauffeurs zijn zowel qua tijd als belading zo efficiënt mogelijk ingepland om geen onnodige kosten te veroorzaken die we dan aan u zouden moeten doorberekenen. Dat betekent dat het vaak aan tijd en plek in de vrachtauto ontbreekt om te kunnen garanderen dat we (alle) lege bokken kunnen meenemen. Aanmelden is dus noodzakelijk om onze planning te kunnen aanpassen. Alleen zo kunnen we voorkomen dat lege bokken onnodig bij u blijven staan met het risico dat de kosteloze periode ervan wordt overschreden.
  • Ik heb met spoed glas nodig, kan dat?
    Natuurlijk kunt u ook met spoed glas bij ons bestellen, soms zelf al voor de volgende dag (om af te halen) of de dag erop. Dat is wel onder andere afhankelijk van het soort ruit (bewerkingen) en alleen in beperkte aantallen. Bovendien is er een spoedtoeslag verschuldigd. Informeer vooraf naar de voorwaarden om verrassingen te voorkomen.
  • Kan ik mijn bokken laten insealen? Of een beschermfolie op het glas krijgen?
    Dat is tegen geringe kosten allebei mogelijk om het glas tegen vuil en krassen te beschermen. Vraag ernaar bij uw bestelling.
  • Ik ben een particulier en heb glas nodig. Waar kan ik dat bij jullie bestellen?
    Wij leveren niet aan de particuliere markt. U kunt op internet eenvoudig lokale aanbieders van glas(diensten) vinden, die u verder kunnen helpen.
  • Op de bouwwerf worden de ramen altijd zo snel vies door stof en zand. Het schoonmaken kost me tijd en ik loop risico op krassen. Wat kan ik daartegen doen?
    Scheuten kan uw ruiten af-fabriek voorzien van een handige beschermfolie om zulke problemen te vermijden. Deze folie is gemakkelijk afneembaar, mag maar liefst 3 maanden blijven zitten en in een droge omgeving kunnen ze probleemloos met een vacuümzuiger worden opgepakt. Informeer voor de toeslag van deze beschermfolie bij uw Scheuten contactpersoon.
  • Kan ik mijn glas ook laten insealen op de bok?
    Ook dat is mogelijk. Onze trucks die u het glas leveren zijn dicht, zodat de ruiten tijdens het transport zo min mogelijk aan stof en vuil worden blootgesteld. Tegen geringe kosten sealen wij uw bokken in om het glas na levering verder tegen vuil en weersinvloeden te beschermen. Informeer ernaar bij uw Scheuten accountmanager.
  • Voor een renovatieproject heb ik kostbare beglazing nodig. Ik wil voorkomen dat het glas op de bouw door vandalen wordt beschadigd of wordt gestolen. Kan Scheuten mij hiermee helpen?

    Scheuten heeft volledig gesloten bokcontainers, die specifiek ontwikkeld zijn voor vandalisme gevoelige bouwplaatsen en voor de opslag van kostbare beglazing. De afsluitbare kleine containers zijn voorzien van spanpalen met veerconstructie, tweezijdig belaadbaar en geschikt voor transport met een kraan of (meeneem) heftruck. Ze zijn tegen een dagvergoeding beschikbaar (het Gebruiksreglement is van toepassing) zolang de voorraad strekt. Vraag ernaar bij uw Scheuten contactpersoon.

  • Wat is doorgaans de buitenzijde van isolatieglas, de dikke ruit of de dunne? Of de zijde waar de productiesticker op zit? Waarom geeft Scheuten dit niet op de ruit aan?

    Of de dikkere of dunnere zijde aan de binnen- of buitenzijde wordt geplaatst, wordt bepaald door degene die de ruit plaatst en is afhankelijk van de eisen die er gesteld worden aan de specifieke beglazing. Dit kan dus beide. Voor de licht-technische waarden maakt het niet zoveel uit, behalve bij zonwerende ruiten. Hier dient de zonwerende coating op de buitenruit te zitten.

    De productiesticker zit altijd op de zijde waar géén coating zit en dat is vaak de binnenzijde van de ruit (zeker in het geval van een zonwerende coating, die aan de buitenzijde moet). Hoewel de coating meestal aan de buitenzijde wordt geplaatst, wordt het soms ook bewust aan de binnenzijde geplaatst, bijvoorbeeld om te matchen met ander glas in het gebouw met gelaagd veiligheidsglas aan de buitenzijde (geen coating), zodat er geen kleurverschil tussen ramen ontstaat.

    Voor isolatieglas met éénzijdig veiligheidsglas weten wij helemaal niet wat de binnen- of buitenzijde wordt. Dat is namelijk afhankelijk van de lokale situatie.

    Samengevat: De productiesticker duidt vaak op de binnenzijde, maar dat is geen verplichting en soms zelfs niet wenselijk. Daarom schrijven we er niet bij wat de binnenzijde is.

  • Wat zijn Warm Edge afstandhouders?
    Standaard afstandhouders, die zorgen voor de isolerende ruimte tussen de glasplaten, zijn van aluminium. Warm Edge afstandhouders hebben een grotere isolerende werking en besparen dus nog meer energiekosten. Bovendien ziet het er mooier uit. Meer informatie over Warm Edge vindt u hier.
  • Is inbraakwerend glas hetzelfde als veiligheidsglas?
    Deze verwarring zien we vaker. Inbraakwerend glas is wel veiligheidsglas, maar niet andersom. Het maakt nogal wat uit, of het glas een enkele klap/stoot moet kunnen opvangen (veiligheidsglas) of meerdere geforceerde en gerichte pogingen om er doorheen te komen moet kunnen doorstaan (inbraakwerend glas). Inbraakwerend glas is door de speciale inbraakwerende folies veel sterker dan veiligheidsglas, dat hooguit (licht) inbraakvertragend is.
  • Kan ik bestaand glas brandwerend maken door er een folie op te plakken?
    Er is geen brandwerend folie om dat mogelijk te maken. Door strikte regelgeving (testen en goedkeuringen) is vervanging van het glas door brandwerend glas, en wanneer nodig de kozijnen, de beste oplossing bij bestaande situaties, die brandwerend gemaakt dienen te worden.

  • Verkopen jullie ook (spiegel)draadglas?
    Nee, draadglas of spiegeldraadglas zit niet in ons assortiment. Het is geen veiligheidsglas (voor een ontluisterende demo >>), het is niet brandwerend (hooguit rookwerend) en het ziet er ook niet mooi uit. Er zijn tegenwoordig moderne glasoplssingen met folies, die wel aan alle eisen voldoen en die u bij ons kunt kopen.

  • Kan het kwaad als ik folie (bijvoorbeeld tegen doorzicht of als design) op een isolatieruit plak?
    Dit wordt door ons sterk afgeraden. U loopt bijvoorbeeld het risico, dat door lokale opwarmingen in het glas thermische breuken in het glas ontstaan. Daarom vervalt ook alle garantie wanneer u folie op uw isolatieglas plakt, zoals ook vermeld in onze garantievoorwaarden onder punt 3d:
    "3 Uitgesloten van de garantie is alle schade aan de eenheid, die het gevolg is van:
    d het aanbrengen van veranderingen in de structuur van de isolerende glaseenheid (beplakken met folie aan één van beide zijden van de eenheid of het aanbrengen van schilderwerk op het glas aan één van beide zijden van de eenheid daaronder begrepen);"

  • Wat is het verschil tussen HR, HR+ en HR++ glas?
      Classificatie Ug-waarde* in W/m2K
      HR glas 1,6 < Ug-waarde ≤ 2,0
      HR+ glas 1,2 < Ug-waarde ≤ 1,6
      HR++ glas Ug-waarde ≤ 1,2
    Drievoudig isolatieglas wordt in de volksmond soms ook wel HR+++ genoemd. Het verschil tussen niet-HR en HR(+/++) glas (extra isolerende coating op het glas) is met deze vlamproef eenvoudig vast te stellen. *De Ug-waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad Kelvin temperatuurverschil wordt doorgelaten: Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert.
  • Hoe kan ik mij voor de Scheuten nieuwsbrief aanmelden?
    Voor een gemakkelijk en samenvattend overzicht van alle nieuws over glas, de branche en Scheuten versturen wij een aantal keer per jaar (niet meer!) een nieuwsbrief, waarin u zelf snel en efficiënt kunt kiezen wat u belangrijk vindt om verder te lezen. Aanmelden kunt u zich hiervoor hier.
  • Ik wil mij afmelden voor de Scheuten nieuwsbrief. Waar kan ik dat doorgeven?
    U hoeft dit niet aan ons door te geven, maar kunt dat heel eenvoudig en snel zelf doen: Rechtsboven en onderin iedere nieuwsbrief die wij u toesturen staat een afmeldlink ("uitschrijven"). Eén klik hierop is al voldoende om u geen nieuws over glas, de branche en Scheuten meer te ontvangen.
  • Hoe voorkom ik thermische breuk?
    Thermische breuk ontstaat door hoge spanningen in het glas bij temperatuurverschillen van ongeveer 25-30°C in het oppervlak, bijvoorbeeld wanneer een klein deel van de ruit wordt verwarmd door de zon of door een warmtebron (kachel, terrasverwarmer) die te dicht bij het glas staat. Het is dus van belang éénzijdige verwarming van het glas te voorkomen. Vooral in het najaar richting winter en in het voorjaar ontstaan gemakkelijk spanningen doordat het ‘s nachts vriest en overdag de zon al/nog aardig schijnt en opwarmt. Zorg er in ieder geval voor dat glasbokken die buiten staan ontspand worden, zodat het glas bij opwarming kan uitzetten en niet breekt. Niet vergeten bij transport weer aan te spannen! Meer lezen over thermische breuken >>
  • Hoe onderhoud ik mijn isolatieglas en -raam het beste?
    Voor onderhoud van uw isolatieglas hebben we hier een aantal tips voor u op een rijtje gezet.
  • Hoeveel kost het als ik wil deelnemen aan een opleiding van Scheuten Academy?
    Bij het moduleprofiel van iedere cursus staan een aantal praktische zaken, zoals doelgroep, duur en data, en ook de kosten vermeld voor deelname. Dat zijn maximale kosten. Informeer bij uw Scheuten contactpersoon of via dit mailadres naar de kortingsmogelijkheden. Die kunnen oplopen tot wel 100%, oftewel gratis deelname! Let op: Er ontstaan wel kosten als u zich inschrijft en zonder tijdige afmelding niet komt opdagen ("no-show fee").
  • Hoe ziet het dagprogramma eruit?
    In het Scheuten Academy cursusprogramma zijn voor iedere actieve cursus links opgenomen met meer details. Duur, doelgroep, resultaten en kosten, en ook het programma voor de dag.
  • Kunnen jullie de training ook bij mij op locatie komen geven?
    Scheuten Academy kan ook op locatie plaatsvinden. Daar zijn wel een aantal strikte voorwaarden aan verbonden. U bent een loyale A-klant van Scheuten en het minimum aantal deelnemers dat (uiteindelijk werkelijk) deelneemt ligt een stuk hoger dan bij dezelfde opleiding bij Scheuten zelf. Een nadeel is wel dat vaak een aantal programma-elementen, zoals praktijkproeven en fabrieksrondleidingen, bij u op locatie niet kunnen plaatsvinden.
  • Ik heb niet zoveel tijd om een opleiding te komen volgen, kan mijn Scheuten accountmanager niet een ingekorte presentatie bij ons houden?
    Onze opleidingen zijn zorgvuldig samengesteld en uitvoerig getest op duur en inhoud. Wij vinden het belangrijk om een kwalitatief goed en onderbouwd verhaal te houden. Vaak zijn er normen en richtlijnen die doorgelopen moeten worden zodat u later de juiste adviezen kunt geven (nog belangrijker wanneer aansprakelijkheden en verantwoordelijkheden in het geding zijn). Even snel er doorheen jagen is niet onze stijl. Wij nemen de tijd om u goed op te leiden. Andersom raden wij u aan om hiervoor de tijd te nemen. De voordelen ervan wegen hier meer dan tegenop!
  • Waarom is er een minimum en maximum aantal deelnemers?
    Wij hanteren een minimum aantal deelnemers om ieders investeringen lonend te houden. Liever groeperen wij bij te weinig deelnemers de cursussen, zodat de cursisten van elkaars vragen, opmerkingen en ervaringen kunnen profiteren. Uiteraard mag de groep ook weer niet te groot zijn, om voldoende aandacht aan alle vragen en deelnemers te kunnen schenken. Zeker bij programmaonderdelen als praktijkproeven en fabrieksrondleidingen.

  • Wat is een “no-show fee” en waarom rekenen jullie die?
    Helaas komt het nog al eens voor dat cursisten na aanmelding op de dag zelf van een cursus verstek laten gaan, of zich pas ’s ochtends afmelden omdat ze het druk hebben. Dat is voor ons niet prettig, omdat wij ook kosten maken om u op te leiden (zowel in tijd als in vooraf bestelde materialen, zoals certificaten) en voor de andere deelnemers niet leuk, omdat er minder kennis en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Daarom factureren wij een “no-show fee” wanneer dit gebeurt. Hierop worden ook geen kortingen toegepast. Ingeschreven maar toch verhinderd? Meldt u zich dan tijdig (tot uiterlijk 24 uur van tevoren) kostenloos af.
  • Wat zijn thermische breuken en hoe voorkom ik het? Waarom valt dit niet onder de garantie?
    Thermische breuken ontstaan vooral aan het einde van de herfst, in de winter en aan het begin van de lente... meer lezen >> 
  • Waarom schijnt glas aan de rand groen?
    Basisglas (float) bevat sporen metaal-/ijzeroxide en deze zorgen voor de licht-groene tint, die vooral aan de rand van het glas goed zichtbaar is.Waar dit ongewenst is, wordt extra-blank glas genomen met maar heel weinig ijzeroxiden. Dit wat duurder glas wordt onder andere voor vitrines gebruikt. Bij Scheuten heet dat glas Scheuten Super White (SSW).
  • Mijn ramen van isolatieglas beslaan, functioneren ze (nog) wel goed?
    Belangrijk is de vraag waar de condensvorming zich bevindt:
    - Aan de binnenzijde van het raam
    Oorzaak is een slechte ventilatie en hoge luchtvochtigheid binnenshuis. Regelmatig goed luchten is belangrijk en zal de condensvorming wegnemen.
    - Tussen de twee glasplaten
    Dan is inderdaad het raam lek. Er zit helaas niets anders op dan vervanging van het betreffende glas.
    - Aan de buitenzijde van het glas
    Dit duidt juist op een heel goede isolatie van het glas. Het ontstaat vooral in de ochtend van het voor- en najaar door een lage buitentemperatuur gecombineerd met een hoge relatieve luchtvochtigheid. En het gaat gedurende de dag vanzelf weer weg, dus niets om u zorgen over te maken.

  • Hoe weet ik of er een coating op het isolatieglas zit en waar?
    Aanstekertest-coating.jpgOf en waar de coating op het isolatieglas zit is gemakkelijk te bepalen door er een vlam voor te houden, bv. met een aansteker. In de weerspiegeling van de vlam (bij een tweevoudige isolatieruit vier stuks) kun je opmaken óf er een coating op het glas zit en wáár die zit. De verkleuring van een vlam in de weerspiegeling laat zien waar de coating zit (op de foto de 3e vlam aan de binnenkant van het buitenste blad - positie 2 dus). Géén verkleuring? Dan is er ook géén coating op het glas aangebracht!

  • Wat is het verschil tussen HR, HR+ en HR++ glas?
      Classificatie Ug-waarde* in W/m2K
      HR glas 1,6 < Ug-waarde ≤ 2,0
      HR+ glas 1,2 < Ug-waarde ≤ 1,6
      HR++ glas Ug-waarde ≤ 1,2
    Drievoudig isolatieglas wordt in de volksmond soms ook wel HR+++ genoemd. Het verschil tussen niet-HR en HR(+/++) glas (extra isolerende coating op het glas) is met deze vlamproef eenvoudig vast te stellen. *De Ug-waarde geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad Kelvin temperatuurverschil wordt doorgelaten: Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert.