Gehard glas

 

gehard-glas.jpg

Wat is veiligheidsglas en waarom is het verplicht?
Breukgedrag van verschillende glassoorten

Gehard glas biedt extra veiligheid, omdat het bij breuk niet uiteenvalt in gevaarlijke scherven maar in kleine, onscherpe glaskorrels. Daarom valt het onder letselveilig glas, wat verplicht is voor o.a. glazen binnenwanden en deuren of douchewanden

Gehard glas ondergaat een temperatuurbehandeling: Na sterk opwarmen wordt het geforceerd afgekoeld. Hierdoor ontstaat een interne drukspanning die ervoor zorgt dat gehard glas tot 5x sterker is dan normaal glas. Daarnaast verdraagt gehard glas grotere temperatuurverschillen door bijvoorbeeld verwarmingselementen. Kortom: Gehard glas is bedoeld om moeilijk te breken. Maar als het dan breekt, dan breekt het ook meteen goed maar wel veilig!

Schema-gehard-glas.jpg

Toepassingen zijn dan ook vaak constructief (lokale glasspanningen), om veiligheid te borgen en thermisch. Bijvoorbeeld voor balkons of plaatsen waar het glas een grotere belasting of schommeling van temperatuur moet kunnen weerstaan. Daarnaast is het heel geschikt op plaatsen waar sprake is van extra winddruk (in hoge torens bijvoorbeeld).

Scheuten Projects levert gehard glas voor alle toepassingen in zowel grote als kleine maten of het nu enkel glas of in combinatie met andere glasfunctionaliteiten als twee- of drievoudig isolatieglas is. Neem bij vragen gewoon contact met ons op!