Foto's:
Dirk Verwoerd

4e Gymnasium Amsterdam

Het 4e Gymnasium is energieneutraal en het door Scheuten geleverde drievoudige isolatieglas (800 m2) levert daar een belangrijke bijdrage aan.

Scheuten Projects Gevelbeglazing

Het 4e Gymnasium is de eerste energie-neutrale middelbare school in Amsterdam en het door Scheuten geleverde drievoudige isolatieglas (800 m2) levert daar een belangrijke bijdrage aan. Niet alleen vanwege de lage Ug-waarde van 0,7 W/m2K, maar ook door de uitstekende zonwerende eigenschappen: De G-waarde bedraagt slecht 26% bij een lichttoetredingsfactor van maar liefst 53%! Het gebruik van veel natuurlijk daglicht optimaliseert een gezond binnenklimaat binnen het gebouw.

De volledig bij Scheuten in Venlo geproduceerde ruiten vervullen in één element meerdere functies op het gebied van thermisch comfort, optimale lichttoetreding, akoestiek, (doorval)veiligheid en design. Ook in de grote afmetingen tot maar liefst 4 x 2 m! Alle geharde beglazing is uitgevoerd met een heatsoaktest.

Functioneel en toch esthetisch: Het speciale Scheuten Colorsafe geëmailleerd glas in diverse kleuren zorgt bovendien voor een herkenbaar en levendig karakter van de gevel, dat goed past bij de functie van het gebouw en de levendigheid van de 800 leerlingen, die er naar school gaan. Hiervoor is extra blank glas gebruikt met een dubbeldruk in drie verschillende kleuren. De ruiten zijn voorzien van een zogenaamd beddenhaakprofiel, waarmee ze aan de gevel opgehangen worden.

Met het merendeel van de 900 uitgebrachte stemmen heeft het 4e Gymnasium bij de uitreiking van de Nederlandse Bouwprijs 2017 dan ook terecht de publieksprijs gewonnen. Lovende woorden zijn er over energie-neutrale karakter van het gebouw en de herkenbaarheid door de geel-, oranje- en roodkleurige korrels van zowel  transparant als gekleurd geëmailleerd glas in de gevel.

< Terug naar overzicht