BIPV

IMG_0259.jpg

BIPV staat voor Building Integrated Photo Voltaics, ofwel, geïntegreerde zonnepanelen in een gebouw of ander object. BIPV wordt steeds vaker opgenomen in de nieuwbouw van een gebouw als hoofd- of hulpbron van (zonne-)energie, hoewel ook bestaande gebouwen met deze technologie kunnen worden uitgerust. Het voordeel van BIPV t.o.v. de vooralsnog vaker voorkomende niet-geïntegreerde systemen is dat de hogere initiële kosten worden gecompenseerd door besparingen op bouwmaterialen en arbeid. Bovendien oogt het een stuk mooier: BIPV combineert hiermee design, duurzaamheid en kostenbesparingen. Hierdoor is BIPV een van de snelst groeiende segmenten van de fotovoltaïsche industrie.

Scheuten Projects levert met Optisol® een BIPV product met zonnecellen die tussen twee lagen glas zijn geïntegreerd. Niet alleen is dit veel mooier dan losse zonnepanelen, het is lichter en daarmee ook veel flexibeler toepasbaar. Zo kan het ook worden toegepast in geluidsschermen of overkappingen.

Eén van de bekendste Nederlandse gebouwen met een groot oppervlak BIPV (Optisol®) is het Centraal Station in Rotterdam. Het hoofdkantoor van Scheuten in Venlo gebruikt BIPV op grote schaal en ook de overkapping van Berlin Hauptbahnhof is door Scheuten voorzien van Optisol® BIPV panelen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.