#glasvoordelen gelaagd glas
Welk voordeel voegt u toe aan uw isolatieglas?

Inleiding

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer onder hoge druk op elkaar gesmolten glasplaten met daartussen een speciale, scheurbestendige folie (meestal PVB - PolyVinylButyral). Deze folie voorkomt dat de ruit uiteenvalt bij een breuk (de glasscherven blijven aan de folie plakken), waardoor gelaagd glas vaak wordt toegepast als letselveilig en beveiligingsglas (inbraakwerend). Hoe dikker het glas en de folie zijn, hoe meer bescherming het biedt. Gelaagd glas kan eenvoudig als tweevoudig of drievoudig isolatieglas in uw woning of op kantoor worden geplaatst. Alle voordelen zijn dus extra, bovenop de uitstekende isolerende werking! Andere belangrijke, extra voordelen zijn:

Bekijk de informatieve video over gelaagd glas hiernaast (vergeet niet het geluid aan te zetten) en leer meer over alle voordelen van dit prachtige product voor thuis én op kantoor hieronder. Welk voordeel voegt u toe aan uw isolatieglas?

Gelaagd glas in 106 seconden uitgelegd [zet het geluid aan]

Geluidwering

 Inbraakwerend

 Letselveiligheid

 Interieurbescherming

Geniet van meer rust met gelaagd glas
Geluidswerend.pngDoor toenemende woon- en verkeersdichtheid worden we steeds meer blootgesteld aan uiteenlopende geluidsoverlast van verkeer, industrie en recreatie. Er is een richtwaarde, uitgedrukt in decibel, voor de bescherming van gezondheid en welzijn. 0 dB is de gehoordrempel en 130 dB is de pijngrens. In woonkamers wordt een geluidsniveau van <40 dB aanbevolen.

Persoonlijke waarneming
Of geluidsgolven als geluid worden ervaren, hangt niet alleen af ​​van het meetbare volume, maar ook van de individuele waarneming en stemming. Want wat voor één persoon "muziek in je oren" is, kan voor een buurman ondraaglijk zijn. Geluiden met hetzelfde geluidsniveau nemen we ook anders waar: het stromende water van een bergbeek kan bijvoorbeeld een ontspannend effect hebben, terwijl motorgeluiden van voertuigen ons welzijn verstoren. Dit subjectieve gevoel weerspiegelt de complexe materie van geluid.

Gelaagd glas biedt bescherming tegen lawaai
Geluidstool.jpgWe hebben zelden directe invloed op geluiden van buitenaf, maar door een zorgvuldige en juiste keuze van het glas kunnen we het doordringen van geluid van buiten aanzienlijk verminderen en de kwaliteit van leven binnen fors verbeteren. Gelaagd geluidswerend glas is bijzonder effectief als geluidsisolatie door een speciale geluidsisolerende folie voor een heldere absorptie en een nagenoeg geruisloze leefruimte. De geluidsgolven worden daarnaast onderbroken door een asymmetrische grote ruitconstructie en dus niet doorgegeven aan het interieur. De mate van geluidsreductie kunt u bij aanschaf van nieuwe ramen zelf bepalen, afhankelijk van uw woonoppervlak en geluidsgevoeligheid.

Gewenning aan herrie leidt desondanks tot negatieve gezondheidseffecten
Geluidswerend-folder-voorkant.jpgConstante blootstelling aan lawaai is in onze maatschappij helaas bijna zo vanzelfsprekend en ingeburgerd, dat we eraan gewend zijn geraakt met veel lawaai en geluid te leven. Het is echter zo slecht voor de gezondheid, dat wetenschappers al spreken van geluidsziekten. Langdurige blootstelling aan lawaai en herrie is zeer ongezond (gewend of niet) en kan een reeks aan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals:

 • Hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten met een hoger risico op een hartaanval (+14%, bij 65+ jaar zelfs +27% - bron)
 • Stemmingswisselingen en concentratieproblemen
 • Slaapstoornissen
 • Hoofdpijn en stress

Voor wie bevelen wij geluidswerend glas aan

 • Gezinnen met (jonge) kinderen die hun lange/diepe slaap nodig hebben;
 • Bij onregelmatige/ploegendienst werktijden (overdag slapen als anderen buiten actief zijn);
 • Bij veel thuis werken/studeren of kantoor aan huis;
 • Voor ouderen en anderen die ongestoord een middagdutje willen doen;
 • Wanneer u veel storende buitengeluiden in de omgeving hebt (bv. continu lopende vijverpomp of airco, kippen/haan van buren, buitenfeestjes) – zie ook hierna;
 • Als u zelf al merkt, dat u voor de rust landelijk op vakantie gaat.

Consumentenfolder-geluidswerend-glas-voorkant.jpgWanneer wilt u vooral geluidswerend glas in uw woning of kantoor?
U woont bijvoorbeeld in een buurt van:

 • Autosnelwegen, doorgaande wegen en/of drukke kruispunten;
 • Spoorwegen of luchthavens;
 • Drukbezochte winkelstraten en/of een supermarkt;
 • Uitgaansgebieden (disco, cafés, terrassen);
 • Industriegebieden (vrachtauto’s, fabrieken);
 • Scholen en kinderspeelplaatsen;
 • Marktpleinen (kermis, braderie, festival);
 • Toeristische gebieden;
 • Een ziekenhuis, brandweercentrale of politiepost (sirenes).

Daarnaast kunt u geluidswerend glas binnenshuis toepassen om geluid te isoleren, bijvoorbeeld als scheidingswand of wanneer discretie gewenst is, zoals bij kantoren (aan huis). Of voor uw dakramen of glazen dak van uw veranda om het geluid van regen en hagel sterk te dempen!

Gelaagd-glas.jpg

Voorkom inbraak
Inbraakwerend.pngHet glas in (openslaande) deuren en ramen ziet er niet alleen kwetsbaar uit, dat is het ook en inbrekers weten dat maar al te goed. Verreweg de meeste inbraken vinden dan ook via de ramen en ruiten plaats. Ieder jaar vinden er tienduizenden inbraken plaats in Nederland en hierbij is glas een van de grootste zwakke punten. Het minimale inbraakwerende niveau van het bouwbesluit in Nederland (WK 2 = RC 2 N) biedt niet de gewenste bescherming met standaard isolatieglas. Inbraakbelemmering vindt pas plaats met gelaagd glas.

Gelaagd inbraakwerend glas belemmert inbraak aanzienlijk
Gewoon glas breekt al snel met een harde klap – even een steen er doorheen werpen of met een koevoet inslaan en de inbreker staat razendsnel bij u binnen. En is net zo snel weer ervandoor met zijn buit, uw spullen, nog voordat de politie heeft kunnen reageren op eventuele meldingen of alarmsystemen! Maar niet alle glas is gelijk: Gelaagd inbraakwerend glas verhoogt de schok- en slagvastheid enorm en biedt daarom een hoge mate van bescherming. De laag folie tussen de glasplaten zorgt ervoor dat bij glasbreuk de glasstukken aan de folie blijven plakken en er bijna geen gat kan ontstaan om binnen te komen of doorheen te reiken. De ervaring leert dat inbrekers onder tijdsdruk staan en snel hun inbraakpoging staken, als ze merken als het te lang duurt om binnen te komen.

Inbraakwerend-folder-voorkant.jpgVoordelen inbraakwerend glas

 • Alle financiële, comfort-verhogende en milieutechnische voordelen van isolatieglas;
 • Bescherming van uw waardevolle persoonlijke bezittingen;
 • Beter veiligheidsgevoel: Meer rust als u niet thuis bent en ‘s nachts ontspannen slapen is goed voor uw gezondheid;
 • Bij een inbraakpoging blijft uw raam (zo goed als) dicht, dus worden regen en kou buitengesloten en verdere schade voorkomen. Uw dagelijkse activiteiten kunnen gewoon doorgaan totdat het glas wordt vervangen;
 • De inbraakwerende folie blokkeert 99% van de schadelijke uv-stralen, waardoor uw inboedel veel minder snel onherstelbaar verkleurt. Uw extra investeringen zijn hierdoor snel terugverdiend;
 • Naast een verhoogde inbraakbeveiliging heeft het gebruik van gelaagd inbraakwerend glas zich ook bewezen bij onbedoelde schade door bewoners zelf. Denk daarbij bijvoorbeeld aan voetballen in de tuin!

Wanneer bevelen wij inbraakwerend glas aan?

 • Bij vervanging van glas na een inbraak (inbrekers komen vaak terug na een geslaagde inbraak);
 • In regio’s met relatief veel inbraken (kijk voor het aantal inbraken in uw regio op Misdaad-in-kaart) of in gebieden/buurten met een hoger inbraakrisico (bv. in buitengebieden);
 • Voor gezinnen met (jonge) kinderen, oudere bewoners en anderen die (snel) een gevoel van onveiligheid hebben;
 • Bij kostbare bezittingen (eisen verzekeraar) en UV-gevoelige huisraad;
 • Voor toegankelijke/bereikbare (dak-)ramen en deuren voor de gelegenheidsinbreker: Minimaal begane grond en 1e verdieping van een woning tot een hoogte van 5,5m (afhankelijk aanwezige opklimmogelijkheden).

logo-stopinbraak.jpgOok andere inbraakwerende maatregelen nodig
Gelaagd inbraakwerend glas is alleen inbraakbelemmerend als het vakkundig wordt gemonteerd in combinatie met andere inbraakwerende maatregelen, zoals gecertificeerd hang- en sluitwerk. Andersom wordt inbraakwerend/inbraakbelemmerend glas echter in de meeste overzichten van inbraakwerende maatregelen  vergeten. Voor een (wel compleet) overzicht van optimale inbraakpreventie verwijzen wij u graag naar www.stopinbraak.nu.

Voorkom letsel
Veiligheid.pngGrote vensters en kamerhoge ramen zijn hip. Steeds meer bewoners kiezen voor dit designelement, omdat het zorgt voor veel licht in de woning en het de woonkwaliteit verhoogt. En dankzij hun uitstekende eigenschappen tegenwoordig worden ze niet alleen meer op de begane grond geïnstalleerd, maar ook op verdiepingen. In vergelijking met standaardramen zijn er echter hogere risico's en dus veiligheidseisen, waaraan kan worden voldaan door het gebruik van gelaagd letselveilig glas.

Glasbreuk zonder gevaarlijke glassplinters
Gelaagd letsel- en doorvalveilig glas biedt effectieve bescherming tegen verwondingen veroorzaakt door glasscherven, vaak door nonchalante stootbewegingen tegen het glas, zoals bij struikelen, het slordig dragen en neerzetten van voorwerpen of door spelende kinderen (ballen, speelgoed enz.). Bij conventionele glassoorten zouden in deze situaties messcherpe glasscherven ontstaan, maar bij gelaagd veiligheidsglas kleven de glassplinters en -scherven aan de scheurbestendige PVB-folie tussen de glasplaten (zoals bij de voorruit van uw auto). Hierdoor wordt het potentiële risico op letsel effectief geminimaliseerd. Bovendien voorkomt het schade aan bezittingen door rondvliegend glas bij breuk.

Veiligheidsbeglazing-folder-voorkant.jpgVoor wie bevelen wij gelaagd letselveilig glas aan?

 • Gezinnen met (jonge, spelende) kinderen;
 • Oudere en/of gehandicapte bewoners met een hoger valrisico;
 • Bij kostbare/kwetsbare huisraad (schade door scherven en UV);
 • In omgevingen met relatief veel (kans op) vandalisme (bv uitgaansgebied).

Voordelen van gelaagd letselveilig glas

 • Alle financiële, comfortverhogende en milieutechnische voordelen van isolatieglas;
 • Sterk verminderd risico voor huisgenoten (bv. kinderen) op verwondingen en schade aan huisraad door (rondvliegende) glasscherven;
 • Afgesloten opening vermindert risico op doorval en regen en kou dringen niet binnen. Hierdoor wordt vervolgschade vermeden en kunnen dagelijkse activiteiten doorgaan tot vervanging van het glas;
 • De kunststoffolie blokkeert 99% van de schadelijke uv-stralen, waardoor uw meubilair/gordijnen/schilderijen minder snel onherstelbaar verkleuren. Extra investeringen zijn hierdoor snel terugverdiend!

(Kleur)Bescherming voor uw interieur
UV-bescherming.pngNormaal isolatieglas laat ultraviolet licht (Uv-straling) ongehinderd door. Uv-straling heeft een hoge energiewaarde en dit beschadigt niet alleen de menselijke huid (zonnebrand), maar ook meubels, vloeren, schilderijen, textiel (gordijnen, tafelkleed etc.), tapijt en andere interieurelementen thuis en op kantoor, vaak via kleurverandering en -bleken. Ook als de objecten niet aan direct zonlicht worden blootgesteld.

Gelaagd glas absorbeert Uv-straling
De PVB-folie van gelaagd glas absorbeert tot 99% van de schadelijke Uv-straling en vertraagt ​​zo het vervagen van uw interieurinrichting. Daarom wordt gelaagd glas bij uitstek gebruikt voor objecten die bijzonder de moeite waard zijn om te worden beschermd, zoals in vitrines met kunstwerken. Door gelaagd glas te kiezen voor uw woning kunt u kleurvervaging van uw interieur dus ook thuis voorkomen. Hierdoor betaalt de investering zich snel terug!

Meer informatie

Hoe duurzaam is gelaagd glas?
Gelaagd isolatieglas is net zo isolerend, lichtecht en verouderingsbestendig als normaal isolatieglas. Bij gebruik van heldere folies en helder glas wordt de lichttransmissie niet nadelig beïnvloed. Het biedt dan ongeveer dezelfde waarden als normaal isolatieglas.

Hoeveel kost gelaagd glas?
Door het complexere fabricageproces kost gelaagd glas meer dan vergelijkbaar isolatieglas zonder beschermende werking. Rekening houdend met de totale kosten van nieuwbouw of glasvervanging en de vele (gezondheids-)voordelen die gelaagd glas biedt, lijkt dit bedrag een waardevolle en zinvolle investering voor uw woning/kantoor. De investering betaalt zich ook uit in een hogere meerwaarde van uw woning (denk aan de verkoopwaarde van een appartement aan een drukke straat met of zonder geluidswerend glas). Vraag uw glasleverancier naar de exacte meerkosten in uw situatie.  

De toepassingen zijn in ieder geval heel breed en Scheuten levert gelaagd glas in zowel groot als klein formaat en zowel als enkelvoudig, tweevoudig of drievoudig (isolatie)glas met bovengenoemde functionaliteiten. Neemt u hierover gerust contact op met uw glasleverancier!

Opbouw gelaagd glasGelaagd-glas.jpg

Wat is veiligheidsglas en waarom is het verplicht?
Breukgedrag van verschillende soorten glas