Logo.png

Glasmarkt update: Start-up 2021

Ondanks dat mijn laatste BLOG nog maar net anderhalve maand geleden verschenen is, is de markt zo enorm in beweging dat ik graag opnieuw mijn waarnemingen met u wil delen. Zoals ik in eerdere blogs al had aangegeven is het een grote uitdaging om een bedrijf in Coronatijden op een normale manier te leiden en wordt het door de buitengewone omstandigheden als gevolg daarvan alleen maar groter. Het is soms niet meer zo vanzelfsprekend, om samen met alle Scheuten collega’s ons gemeenschappelijk doel, het voldoen aan de klantbehoeften, te realiseren. Bijzondere externe factoren maken het namelijk extreem lastig.

In mijn vorige BLOG schreef ik over turbulente tijden, de reductie van capaciteit en de (moeilijke) keuze wanneer weer op te schalen. Bij het aantrekken van de vraag is deze keuze gemakkelijk, maar wanneer de grondstoffen daarvoor echter ontbreken, wordt het ineens een stuk complexer. De bedrijven willen wel, maar kunnen domweg niet. Zeker wanneer veel productiebedrijven uit verschillende branches dezelfde basisgrondstoffen nodig hebben en door het ontbreken daarvan, hun productieproces niet kunnen opstarten. Daardoor blijft de balans tussen vraag en aanbod onvoorspelbaar.

De huidige situatie bewijst maar weer eens hoeveel ketens met elkaar samenhangen en hoe dit het startschot is van een domino-effect. Wie had er verwacht dat het reduceren van de olieproductie door de OPEC-landen, de blokkade in het Suezkanaal (dankzij onze mannen van Boskalis gelukkig weer opgelost!) en de winterstorm in Texas zou gaan leiden tot enorme druk op de supply chain van PVB folie en daarmee op de productie en levering van gelaagd glas? Ik zelf in ieder geval niet, maar dat is nu wel degelijk aan de hand in de markt. Het probleem wordt alleen maar groter door de verhoogde vraag naar deze producten, zoals ik in mijn vorige BLOG al vermeldde.

Het wisselende succes per land in het bestrijden (vaccineren) van het virus zorgt ervoor dat de mondiale supply chains met grote schokken proberen opnieuw op te starten. Niet zoals we gewend waren van voor de crisis. Het ene gedeelte start sneller en beter op dan het andere, waardoor er een disbalans ontstaat in het aanbod van grondstoffen en de producties van de daaropopvolgende schakels niet volop en zeker niet efficiënt kunnen draaien. Het lijkt wel een “start-up”, waar de groei soms ongecontroleerd kan zijn en daardoor ook moeilijk beheersbaar.

Het betreft hier fysieke producten/materialen, waar grondstoffen voor nodig zijn en arbeid voor geleverd moet worden om deze in grote getallen weer op gang te brengen. Die fysieke productstromen die wij vanzelfsprekend vonden, blijken op dit moment wat minder vanzelfsprekend te zijn. Nu valt ook ineens weer op, hoe cruciaal deze zijn voor onze economieën. En dat een onderbreking van de wereldwijde fysieke stroom aan grondstoffen lastiger te managen is dan dat van wereldwijde data. Geen digitalisering die ons hierbij helpt en dit zal zeker leiden tot het heroverwegen van risico’s en opnieuw inrichten van de supply chains voor grote bedrijven.

De “start-up van 2021” en de wereldwijde economie is in ieder geval uitdagend te noemen. Mijn verwachting is dat deze door de komende stijgende vraag van alle sectoren uitdagend blijft. De inhaalvraag zal ervoor zorgen dat er druk blijft op de supply chain, dat grondstoffen moeizaam en met onregelmatig aanbod beschikbaar zijn of komen, met als mogelijk gevolg oplopende levertijden en definitief ook stijgende prijzen. Dit laatste gebeurt nu al op veel vlakken en ook dit zal zijn uitwerking hebben op de wereldwijde economie als geheel.

Wij hebben onze handen er in ieder geval vol aan om ervoor te zorgen dat we u kunnen blijven bedienen, zoals u van ons gewend bent, maar eenvoudig is dit niet. We zullen er met elkaar voor moeten zorgen, dat we de markt maximaal kunnen blijven bedienen en elkaar daarbij ook voldoende informeren over de marktomstandigheden. Zodat de verwachtingen vanuit onze markten ook realistisch zijn en blijven voor wat betreft onze producten en diensten.

Ik wens iedereen heel veel succes met alle uitdagingen dit jaar!

Marco-van-de-Weem.jpg
Marco van de Weem

Group Director Isolatieglas, Scheuten Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG