Logo.png

Social media in de bouwbranche

Sinds ik ruim een jaar geleden bij Scheuten ben gaan werken hoor ik regelmatig de uitspraak “de bouw is een conservatieve branche”. Inderdaad was één van de eerste dingen die me opviel het schaarse gebruik van social media. Ook bij Scheuten zelf destijds. Het idee dat social media alleen gaat over het dagelijkse wel en wee van de gewone man/vrouw leeft in de bouwbranche nog behoorlijk.

Maar toch, nieuwsgierigheid naar die social media is er ook. Het gaat er regelmatig over en zoveel bedrijven uit andere branches gebruiken wel social media. "Missen we dan niet toch iets?", komt er dan aarzelend en onzeker. Mijn ogen gingen definitief open op een Ledenvergadering van Bouwend Nederland afgelopen november. Ongeveer 50 personen (waaronder een aantal Scheuten klanten) wilden wel eens weten wat ze nu met die social media moesten. Ik was met Scheuten zelf intussen sinds juli actief op diverse social media kanalen en in die vergadering waren we al voorbeeldbedrijf voor de branche. In het land van blinden is éénoog al snel koning, zullen we maar zeggen, maar het was wel tekenend voor de situatie. Ik wist meteen, dit was iets waar wij als Scheuten onze klanten bij moeten helpen.

Zoals zo vaak is ieder begin lastig, ook bij social media. Je begint letterlijk bij nul. Nul volgers, maar wel berichten posten, het is als een roepende in de woestijn. Volhouden is dan lastig, zeker als er zoveel ander werk wacht. En hoe krijg je er meer omzet mee? Want het moet zich wel lonen. De voordelen van social media zijn intussen ook bij mijn collega’s binnen Scheuten duidelijk geworden. Sinds onze eigen start met social media hebben we veel positieve reacties gekregen. "Er gebeurt wat bij Scheuten!" Dat was natuurlijk altijd al zo, maar als je niet zegt wat je doet, dan val je niet op in het (digitale) landschap. En wie (online) niet gevonden wordt, bestaat niet voor de buitenwereld.

Social media is dus allereerst een goedkoop (en voor de bouwbranche relatief nieuw) kanaal om een belangrijk deel van de doelgroep te bereiken en om online gevonden te worden. Het zorgt bijvoorbeeld voor gratis en gemakkelijk SEO (zoekmachineoptimalisatie). Google maar eens op “Brandwerend glas”. Tussen een reeks aan andere bedrijven die via AdWords adverteren en moeten betalen om op de eerste pagina terecht te komen, staat Scheuten met twee simpele en gratis Google+ posts over Scheuten brandwerend glas.

Met social media bereik je meer dan alleen vindbaarheid. Je kunt je kennis delen en daardoor vertrouwen en een expertimago bij je potentiële klantenbasis opbouwen. Je kunt er ook nieuwe medewerkers vinden, wat toch al steeds lastiger wordt met de huidige aantrekkende arbeidsmarkt. En via social media promoot je je website, waar je bezoekers naar klanten kunt converteren. Om maar eens een paar andere voordelen te benoemen.

Voor wie nog steeds denkt dat social media een hype zijn en onzeker is over de voordelen ervan voor zijn bedrijf in onze bouwbranche, zijn wij de cursus “Social Media: Zin en onzin in de glasbranche” in onze Scheuten Academy gestart. Nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan, want het is al 2017… Welkom in de digitale wereld!

PS: Zelf Scheuten volgen op social media? Kijk dan snel hier voor alle links!

RPN.png


Raymond Poulssen

Marketing Manager, Scheuten Glass

 

REAGEER >>

Met Scheuten BLOG geven wij onze persoonlijke visie op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de glasmarkt. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

<< Terug naar Scheuten BLOG